Το μόνο που θέλουμε να σου πούμε είναι ότι πρέπει να τη δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, ακόμα και αν δεν είσαι vegan! Είναι τόσο κρεμώδες & νόστιμο αυτό το παστίτσιο!
Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή..
Yλικά:
*Τα υλικά που περιγράφονται παρακάτω είναι για ένα ταψί περίπου 25x25cm.
- 350 – 400 γρ. πένες ζέας ολική άλεσης (θα το υπολογίσεις ανάλογα το ταψάκι σου)
Για τον “κιμά” λαχανικών:
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
- 6 καρότα
- 2 πιπεριές
- μερικά μανιτάρια (προαιρετικά)
- 1 συσκευασία τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, θυμάρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μελάσα ή μέλι (προεραιτικά)
Για τη “μπεσαμέλ”:
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βιολογικό αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
- 850ml γάλα αμυγδάλου ή βρώμης
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις διατροφική μαγιά, vegan τυρί ή παρμεζάνα (αν δεν είσαι vegan)
Διαδικασία:
- Βράζεις τα μακαρόνια σου σε αλατισμένο νέρο, τα σουρώνεις και τα αφήνεις στην άκρη.
- Στη συνέχεια, ξεκινάς να φτιάξεις τον “κιμά”, ψιλοκόβοντας όλα τα λαχανικά σου. (Όσο πιο προσεκτικά ψιλοκομμένα είναι τα λαχανικά σου, τόσο πιο κρεμώδης θα βγει ο κιμάς σου)
- Τα σοτάρεις σε ένα βαθύ τηγάνι, σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτεις τον πελτέ & το πιπέρι.
- Μόλις τα λαχανικά σου μαραθούν ελαφρώς, σβήνεις με το κρασί και αφήνεις λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Έπειτα, προσθέτεις τη τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, τα μπαχαρικά και τη μελάσα.
- Αφήνεις να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει ωραία ο “κιμάς” σου για 10 λεπτά περίπου και αφαιρείς από τη φωτιά.
- Ξεκινάς σε ένα κατσαρολάκι να φτιάξεις τη μπεσαμέλ σου. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις με σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Προσοχή! Να ανακατεύεις συνέχεια για να μην καεί το μίγμα σου.
- Σταδιακά προσθέτεις το φυτικό ρόφημα και συνεχίζεις το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
- Χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και συνεχίζεις να ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Μόλις πάρει αρκετά κρεμώδη υφή, αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη διατροφική μαγιά (προαιρετικά), το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το (φυτικό) τυρί. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη.
- Ξεκινάς να σιναρμολογείς το παστίτσιο, βάζοντας κάτω στο ταψί σου 1 κ.σ. μπεσαμέλ + 1 κ.σ. από το κιμά λαχανικών. Στη συνέχεια ρίχνεις τα μακαρόνια, τον υπόλοιπο κιμά & την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Τέλος, μπορείς να προσθέσεις από πάνω τριμμένη φρυγανιά ή (φυτικό ή μη) τυρί για να κάνει ωραία κρούστα.
- Βάζεις το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (στον άερα) για 20-30 λεπτά.