Το porridge η αλλιώς χυλός βρώμης αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα, γευστικά και υγιεινά πρωινά που μπορείς να καταναλώσεις εσύ και η οικογένεια σου!
Το καλό με το Porridge είναι ότι μπορείς να δοκιμάσεις άπειρους συνδυασμούς για να μην βαρεθείς ποτέ!
Η ομάδα του Planet Health δοκίμασε – μιας και είναι η εποχή της φράουλας, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων – να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα νόστιμη παραλλαγή του χρησιμοποιώντας φράουλες μέσα στο Porridge αλλά και σαν topping.
Προτού δούμε την συνταγή ας πούμε δυο λόγια για τα θετικά που προσφέρει αυτό το διαδεδομένο πλέον πρωινό στην υγεία μας.
- Το Porridge έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρίχνει την χοληστερόλη του αίματος.
- Βοηθάει στην απώλεια ή την διατήρηση του βάρους καθώς επιταχύνει τον μεταβολισμό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ρόλο στις συνολικές θερμίδες του γεύματος παίζουν τα toppings που προσθέτουμε από πάνω, γι’ αυτό πρέπει να τα επιλέγουμε με προσοχή αν δεν θέλουμε να ξεφύγει σε θερμίδες.
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η οικογένεια Donelly από την Ιρλανδία που μπήκε στο βιβλίο Guiness ως η γηραιότερη οικογένεια στον κόσμο αποκάλυψε ότι το μυστικό της μακροζωίας τους είναι η καθημερινή κατανάλωση (πρωί και βράδυ) του χυλού βρώμης, του porridge δηλαδή.
Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή..
Yλικά:
- 100ml βιολογικό γάλα ρύζι-καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
- 4 κ.σ. βιολογικές νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη
- 3 φράουλες κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 1 κ.σ. βιολογική τριμμένη καρύδα
Για σερβίρισμα:
- 2 φράουλες
- λίγα bluberries
- 1 κ.σ. βούτυρο κάσιους ή άλλου ξηρού καρπού
- Σπόροι Chia
- Extra τριμμένη καρύδα
Διαδικασία:
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα και τις φράουλες και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.
- Πατάμε λίγο τις φράουλες για να βγάλουν το ζουμί και το άρωμα τους.
- Προσθέτουμε τις 4 κ.σ. βρώμης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά έως ότου γίνει ένας ωραίος χυλός. Λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε και τη τριμμένη καρύδα.
- Σερβίρουμε σε μπολ τον χυλό και προσθέτουμε τα toppings.
- Σε περίπτωση που οι φράουλες δεν είναι ιδιαίτερα γλυκές από μόνες τους μπορούμε να συμπληρώσουμε ελάχιστο μέλι ή μελάσα.
Αυτό ήταν όλο! 🙂