Αγαπημένη επιλογή η σαλάτα με κινόα και φακές! Μπορείς να την συνδυάσεις με ό,τι σου έχει απομείνει στο ψυγείο από λαχανικά και να έχεις ένα υγιεινό γέυμα έτοιμο στο λεπτό!
Η συγκεκριμένη σαλάτα -η οποία καταναλώνεται ως βασικό γεύμα- είναι νηστίσιμη, vegan και πολύ υγιεινή! Χρησιμοποίησαμε ως βασικά λαχανικά το παντζάρι και το μπρόκολο και προσθέσαμε λίγο αβοκάντο.
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο (ναι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και όχι των λαχανικών) με εκπληκτικά θετική δράση στον οργανισμό. Συμβάλει στην καλή λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία συμβάλουν στην απλώλεια βάρους. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυλικό οξύ που βελτιώνει την διάθεση και στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β.
Ας μιλήσουμε όμως για τα θετικά της κινόα και γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να την εντξουμε σε αρκετά γεύματα μας.
Η κινόα είναι ένας αρχαίος σπόρος που αποτελούσε βασική τροφή των Ίνκας. Είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μάλιστα, η ποιότητα της πρωτείνης της προσεγγίζει αυτή των ζωικών τροφών καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Σε συνδυασμό με τις φακές και τα φουντούκια πέρνουμε ικανοποιητική ποσότητα πρωτείνης που τόσο την χρειαζόμαστε σε περιόδους νηστείας ή χορτοφαγικής διατροφής.
Yλικά:
- 1 κούπα φακές
- 1 κούπα βασιλική λευκή κινόα
- 1 παντζάρι
- 4-5 τούφες μπρόκολο
- 1/2 αβοκάντο
- λίγα φουντούκια
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
Για το dressing:
- 1 κ.σ. λάδι
- βαλσάμικο
- 1 φακελάκι μελάσα
Διαδικασία:
- Βράζουμε την κινόα και τις φακές χωριστά, στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε το μπρόολο, το παντζάρι και το αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια.
- Συμπληρώνουμε με τα φουντούκια, τον δυόσμο και το dressing.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αυτό ήταν όλο! Το γεύμα μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε! 🙂