Ξέρουμε ότι στο πρώτο άκουσμα της ιδέας του να φτιάξεις ένα brownies με γλυκοπατάτα μπορεί να παραξενευτείς.
Αν το δοκιμάσεις όμως θα αλλάξεις γνώμη καθώς είναι πεντανόστιμο! Αν μάλιστα προσθέσουμε και όλα τα οφέλη για τον οργανισμό σου τότε πραγματικά η αξία αυτής της συνταγής απογειώνεται.
Το συγκεκριμένο brownies δεν περιέχει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αυγό, υλικά δηλαδή που επιβαρύνουν την υγεία σου. Αντ’ αυτού χρησιμοποιήσαμε γλυκοπατάτες για να αποκτήσει αυτή τη fudgy υφή, χουρμάδες και μελάσα για τη γλυκιά γεύση, κακάο και αμυγδαλοβούτυρο για έξτρα γεύση και ενέργεια!
Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα οφέλη που προσδίδουν όλα τα υλικά αυτού του Brownies στον οργανισμό μας.
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και των ματιών σας. Από την άλλη, οι χουρμάδες και η μελάσα ανήκουν στην κατηγορία των superfoods με μακρά λίστα θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό. Το αμυγδαλοβούτυρο είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ το κακάο έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προάγει την καλή διάθεση. Επίσης και αυτό είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.
Τι καλύτερο λοιπόν από μια συνταγή που συνδυάζει γεύση και θρέψη?! 😉
Yλικά:
Οι ποσότητες που σου δίνουμε είναι για ένα μικρό ταψάκι (περίπου 30×20).
- 400gr γλυκοπατάτα
- 9 χουρμάδες ή 6 βασιλικούς χουρμάδες (λόγω του ότι είναι μεγαλύτεροι)
- 150γρ αμυγδαλοβούτυρο
- 50γρ ταχίνι
- 50γρ κακάο
- 50γρ μελάσα & 50γρ μέλι
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1/2 κ.γ. υγρή βανίλια
- λίγο αλάτι
Διαδικασία:
- Mε ένα πιρούνι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες σε διάφορα σημεία.
- Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. (Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ψηθεί όταν βάλουμε ένα πιρούνι και τρυπιέται η γλυκοπατάτα εύκολα έως το κέντρο της.)
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε λίγο νερό για περίπου 20 λεπτά προκειμένου να μαλακώσουν.
- Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατατάτες και μεταφέρουμε τη σάρκα τους σε ένα multi μαζί με τους χουρμάδες.
- Μόλις δημιουργηθεί η μους, μεταφέρουμε σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι έως ότου ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι περίπου 20×30 (αφού έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί) και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
*Extra tips:
- Mπορείς να αντικαταστήσεις το αμυγδαλοβούτυρο με όποιο άλλο βούτυρο καρπών σου αρέσει. Επίσης μπορείς να παραλείψεις το ταχίνι και αντί για 150γρ βούτυρο καρπού, να προσθέσεις 200γρ.
- Aν παραλείψεις το μέλι και προσθέσεις 100γρ μελάσα, η συνταγή γίνεται κατάλληλη για Vegan!
- Για έξτρα σοκολατένια γεύση, μπορείς να λιώσεις λίγη κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη, και να τη ρίξεις απο πάνω.